<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=451228838927695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

Hva er skoliose?

28. 02. 2022 Skrevet av: Inpo

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ryggsøylen

Skoliose er et komplekst fagområde med mange undervarianter. Her får du en innføring i det grunnleggende.

Skoliose, også kjent som skjev rygg, inntreffer hos 0,5–3 prosent av alle barn og ungdommer. Av disse trenger mindre enn ti prosent behandling1

Mange mennesker har mindre skjevheter i ryggen og lever godt med det. Skoliose betegner større asymmetrier som kan være mer utfordrende. Ettersom ryggsøylen er helt sentral for både nervesystemet og kroppens bæreevne, kan krumningene gi en rekke helseplager.

 

Hvordan oppstår skoliose?

Man skiller mellom strukturell og funksjonell skoliose1

Ved strukturell skoliose har selve ryggsøylen en sidekrumning (lateral krumning). Ved funksjonell skoliose oppstår skjevheten indirekte, for eksempel ved ulik beinlengde. 

Strukturell skoliose deles igjen inn i to undergrupper: primær og sekundær. Ved primær strukturell skoliose er den utløsende årsaken ukjent, men mye tyder på at arvelige faktorer spiller en rolle. Jenter er mer utsatt enn gutter. I følge NHI får tre av ti jenter skoliose når mor har skoliose1

I hjelpemiddelbransjen jobber vi mest med såkalt sekundær strukturell skoliose. Her er ryggsøylen skjev eksempelvis som følge av en medfødt misdannelse, sykdom eller skade.

 

Kort om skoliose

  Strukturell skoliose Funksjonell skoliose
  Primær Sekundær  
Karakteristikk Skjev ryggsøyle Normal ryggsøyle
Årsak Ukjent, men mye tyder på at arvelige faktorer spiller en rolle.

Forekomst blant døtre av kvinner med skoliose er ca. 30 prosent.
Underliggende tilstander. Kan være medfødte misdannelser, skader og sykdommer i muskel- eller nervesystemet, eksempelvis cerebral parese, spinal muskeldystrofi og duchenne. Skjevheten oppstår indirekte, for eksempel på grunn av ulik beinlengde.

Selve ryggsøylen er rett/normal.
Behandling/oppfølging Fysioterapi/hjelpemidler/korsett/operasjon/fysisk aktivitet Normal fysisk aktivitet. Behandling er sjelden nødvendig.
Annet Kalles også idiopatisk skoliose    

Deler av tabellen er basert på «Skoliose, skjev rygg» fra (NHI.no). 

 

Diagnostisering av skoliose

Skoliose kan sees med det blotte øye. En skjev ryggsøyle vil være synlig bakfra, gjerne når pasienten bøyer seg fremover. For å stille sikker diagnose benyttes røntgen eller MR. 

Graden av skjevhet bestemmes så ved å måle Cobbs vinkel. Den betegner skoliosens alvorlighetsgrad. For utvokste barn og unge kan vinkelen komme opp i 100 grader2. Skjevheter på mindre enn 10 graders vinkel regnes for å være innenfor normal variasjon3.

For å forstå med om hvordan kroppen utvikler seg kan du også lese denne artikkelen: Hvordan utvikler kropper med skoliose seg?

Scoliose

 

Hvordan behandle skoliose

Det finnes en rekke metoder for å bremse, behandle eller rette opp skoliose. Som oftest vil en kombinasjon av ulike tiltak være aktuelt. To hovedfaktorer ligger til grunn for vurderingen av behandlingsløpet: 1) Cobbs vinkel og 2) sannsynligheten for at tilstanden forverrer seg. 

 

De vanligste tiltakene er: 

 • Fysioterapi
  • Informasjon og veiledning
  • Skoliosespesifikke øvelser
  • Stabiliseringsøvelser for kjernemuskulatur
  • Mobiliserings- og tøyningsøvelser
  • Smertelindrende behandling ved eventuelle ryggsmerter
  • Postoperativ rehabilitering
 • Operasjon
  • Avstiving av en del av ryggsøylen
  • Vekststaver som forlenges jevnlig for å sikre vekst av ryggsøylen.

Inpo_Kundecase_2

Inpo_Kundecase_01

Over: Formstøp kan korrigere skoliose og andre asymmetrier.

Det er viktig å understreke at skoliose hos barn og ungdom bør utredes og behandles for å minimere fremtidige ryggproblemer som voksne. Riktig behandling og hjelp med opptrening i vekstfasen, kan redusere hvor skjev ryggraden blir når de vokser opp.

Spex posisjonering

Å leve med skoliose

Skoliose kan gi en rekke helseplager. Heldigvis er det mye man kan gjøre for å bremse eller redusere plagene. 

De fleste barn og ungdommer med skjev rygg har bare en beskjeden asymmetri, og små ubalanser retter seg ofte av seg selv. Hos enkelte kan skoliosespesifikke øvelser bidra til å forebygge økende skjevhet og kurveprogresjon, samt redusere behovet for kirurgi.

Blant dem som har mer sammensatte utfordringer knyttet til sin skoliose, er tekniske hjelpemidler, korsett/ortoser eller kirurgi nødvendig for å opprettholde en god livskvalitet.

 

Har du spørsmål om skoliose eller andre skjevheter? Ikke nøl med å ta kontakt for en prat – vi er her for å hjelpe.Kontakt oss

 

 

Referanser: 

 1. Norsk helseinformatikk (07. oktober 2021). Skoliose – skjev rygg
  https://nhi.no/sykdommer/barn/bein-og-ledd/skoliose-skjev-rygg/

 2. Udredning og behandling af adolescent idiopatisk skoliose | Tidsskrift for Den norske legeforening
  https://tidsskriftet.no/2000/09/manedens-nordiske-artikkel/udredning-og-behandling-af-adolescent-idiopatisk-skoliose

 3. 4.10.1 Nakken og ryggen - Pediatriveiledere fra Norsk barnelegeforening - Helsebiblioteket.no
  https://www.helsebiblioteket.no/pediatriveiledere?key=255937&menuitemkeylev1=5962&menuitemkeylev2=5966&menuitemkeylev3=6056

 

Skrevet av: Inpo

Inpo
Group 757-1

Ønsker du å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg?

Book demo av våre produkter

Kontakt oss