<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=451228838927695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hva er formstøp og hvordan gjør vi det?

For noen år siden støpte jeg et sete til en ung mann med sterke spasmer i kroppen. Han var helt avhengig av mye støtte for å kunne sitte oppreist. Jeg la vekt på å få rettet ham opp i overkroppen, med god strekk mellom bryst og mage, for å kunne balansere hodet best mulig på toppen av nakken. Etter noen uker kom tilbakemeldingen:

– Han snakker hele tiden. Språk hadde han fra før, men nå som han kunne sitte rett og ned med overkroppen, hadde han kontroll på pusten sin i sittende stilling – for første gang på 17 år, sier faren. 

Støtte kan være en krevende disiplin

Alle mennesker trenger støtte for å kunne sitte, ligge eller stå, men for noen av oss har kroppen en fasong og funksjon som gjør at tyngdekraften får større påvirkning. Ryggen har kanskje blitt skeiv med rotasjoner mellom ryggvirvlene, slik at ryggen blir krum framover eller bakover, buler ut på baksiden høyt oppe eller lavt nede og svinger inn på motsatt side.

– Han snakker hele tiden. Språk hadde han fra før, men nå som han kunne sitte rett og ned med overkroppen, hadde han kontroll på pusten sin i sittende stilling – for første gang på 17 år.

- Far

 

Ryggen har kanskje en S-form eller C-form, og i tillegg er det ulike muskelspenninger i kroppen der den ene siden er sterkere enn den andre. Noen har så lav muskelspenning at det ikke er kraft i kroppen til å sitte oppreist, mens andre har spastisitet med superkrefter som trenger stabile og sterke støtter for å kunne sitte.

I tillegg er ofte redusert bevegelse i rygg, bekken, hofte, knær og ankler med på å gjøre det utfordrende å finne fram til en god stilling for å sitte, stå eller ligge.

Formstøp kan gjøre det lettere å delta

Mikal Bjåen fra Inpo viser hvordan et formstøp utføres.

Felles for alle mennesker er behovet for å ha det behagelig og å kunne bruke kroppen til å delta i aktiviteter og sosialt fellesskap. Når kroppen ikke spiller på lag med ønskene våre, kan formstøp være med på å gi oss bedre forutsetninger for å være med. 

Ved hjelp av tilpasset støtte kan vi frigi bevegelser hos brukeren, slik at vedkommende får muligheten til å slappe av, avspenne eller orientere seg på en bedre måte. Formstøp gir optimal støtte og bedre balanse i kroppen slik at ressurser frigjøres for motorisk kontroll. Egenstyrte bevegelser av både hodet og armer er noen av de gode indikatorene på et vellykket resultat. 

Bruksområdene er mange. Opp gjennom årene har vi produsert formstøp til rullestol, ATV, bilsete, båt, sit-ski, ståstativ, vogner, akebrett med mer. 

Hvordan foregår formstøp?

Mitt mantra for en god undersøkelse er å lytte, se og kjenne.

Jeg lytter fordi foreldre, pårørende og hjelpepersoner rundt den som skal få et formstøp har årelang erfaring med hva som fungerer og ikke. God informasjon er en forutsetning for at jeg skal lykkes med et støp. 

Deretter foretar jeg en undersøkelse på benk. Det er helt nødvendig å se på kroppen i alle tre plan, finne tyngdelinjer, kjenne på hvor mye eller lite som kan korrigeres av feilstillinger, leddutslag, balanse i kroppen og mye mer.

Undersøkelsen gir trygghet

Undersøkelsen er også med på å gi alle trygghet for det som skjer, slik at stress og uro blir redusert. Dette er viktig både for vedkommende som skal få et formstøp, men også for de andre rundt. Jo mer alle vet og forstår, desto større sjanse er det for at målsetningene blir oppnådd.

Fra undersøkelse til ferdig støp

Selve produksjonen består av fem steg: 

  • Undersøkelse
  • Utforming av støpesekken
  • Markering av kanter og referansepunkter
  • 3D-scanning
  • Produksjon av form og ytterramme

Med undersøkelsen på benk legger jeg grunnlaget for å utforme støpesekken. Støpesekken er en saccosekk av latex som jeg kan blåse luft inn i eller suge luft ut av. Da blir den vekselvis myk eller fast nok til å bli formet slik at kroppen får støtte der den trenger det.

Etter endt forming blir kanter og referansepunkt markert i sekken.

Deretter 3D-scanner jeg det hele og sender filen til produksjon. Der utarbeider de et ferdig produkt til å ligge, sitte eller stå i.

I de fleste tilfellene er sluttproduktet frest ut i skum av ulik hardhet, med en ytterramme i plast eller aluminium. Men det blir også laget hardere seter med vakuum-formede celleplastlag på hverandre, som blir støttet opp av et vakumformet plastskall ytterst. Av og til blir produktet en kombinasjon av eksempelvis mykt skum i setet og hardstøp i ryggen. Inne i setene kan det bli lagt inn forskjellige materialer til ytterligere trykkavlastning, for eksempel gelé eller luftputer.

Nysgjerrig på formstøp?

Dersom du tror formstøp kan være et nyttig hjelpemiddel for deg, vil vi gjerne at du tar kontakt. Vi har lang erfaring med et bredt utvalg hjelpemidler, og vil raskt kunne sette deg på sporet av en god løsning. Du kan også lese mer om formstøp og produkter vi tilpasser med formstøp her. 

Våre siste fagartikler

Søvnmangel hos barn med autisme: Dette bør du vite

14. oktober 2021

Barn med autisme lider oftere av søvnforstyrrelser. Hvorfor er søvn så viktig, og hva kan du gjøre ...

Les mer

Derfor er WheelAir blitt en favoritt blant rullestolbrukere

20. september 2021

Tenk at noe så lite kan bety så mye.  Vi har tidligere skrevet om varme og fukt i rullestol, og ...

Les mer

Fuktsår i rullestol: Derfor er temperaturregulering nøkkelen

30. juni 2021

Det såkalte mikroklimaet har stor innvirkning på rullestolbrukeres helse og livskvalitet. Varme og ...

Les mer

Formstøp med Inpo: Full støtte til den enkelte

25. mai 2021

Vi har flere tiårs erfaring med individuell tilpasning av hjelpemidler, og kan avhjelpe ...

Les mer