<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=451228838927695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

Wizzybug – en tryggere elektrisk rullestol for de minste

Nå finnes det en elektrisk rullestol for de minste, som både foreldre og andre ledsagere kan føle seg trygge på. 
Forskning viser at barn med redusert mobilitetsfunksjon har mye å vinne på å komme tidlig i gang med elektrisk rullestol. Mange har imidlertid kviet seg for å sette i gang de aller minste; det er lett å føle seg utrygg med en av de store og tunge rullestolene som hittil har vært det eneste alternativet. 

Med Wizzybug kan du trygt la barnet ditt ta styringen.

En rullestol for barn bør ha lav vekt og forsvarlig hastighet

For at en elektrisk rullestol skal være trygg å bruke, ikke minst med tanke på andre barn, er det viktig at den oppnår minst mulig bevegelsesenergi. Om du ikke husker så mye fysikk fra skoledagene, kan vi minne om at dette er et produkt av legemets masse og legemets hastighet. Det er altså et poeng å begrense begge deler. 

Wizzybug veier lite. Totalt bikker den såvidt 31 kg, hvilket er i en klasse for seg – andre elektriske rullestoler i segmentet veier gjerne godt over 110 kg. Lav vekt betyr dessuten at den er tryggere å transportere. Wizzybug kan lett tas fra hverandre uten verktøy, og du får plass til den i en helt vanlig bil. Den tyngste delen veier 16 kg.

Når det gjelder hastigheten er det heller ikke mye å frykte. Motoren er omtrent like sterk som vindusviskermotoren på en bil, og skyver stolen av gårde i maksimalt 2,9 km/t. Det er omtrent som ganghastigheten til andre barn i aldersgruppen, en inkluderende faktor som også bidrar til å gi sosial trygghet. 

Les også: Tobias (2) tar styringen selv

Enkel å kontrollere, både for barn og ledsager

Foreldre og terapeuter deler et evig dilemma: Vi vil på samme tid gi barna både trygghet og selvstendighet. Det er ikke alltid de to målene er helt forenlige. 

De fleste vil nok være enige i at løsningen er å la barna få utfolde seg, men i omgivelser som utelukker de helt store konsekvensene. Her er Wizzybug fin for begge parter. Den er fleksibel med hensyn til plassering av joysticken, slik at den kan tilpasses et bredt spekter av ulike fysiske forutsetninger. Dette sikrer stabile forhold for barnet, noe som er viktig for å kunne reagere på omgivelsene til enhver tid. 

Foreldre og andre ledsagere kan koble til en ekstern kontroller, slik at du for eksempel kan gå bak barnet og bistå med kjøringen ved behov. Start/stopp kan kontrolleres, og hastigheten kan justeres fra håndkontrollen til ledsager. Dermed kan både du og barnet føle dere trygge overalt, selv i områder med trafikk eller andre faremomenter. 

Les mer: Slik hjelper du barnet i gang med elektrisk rullestol

Sosial omgang er viktig for den psykososiale tryggheten

Har du lest om Tobias? Han var to år da han begynte å bruke Wizzybug, og som videoen viser, frydet han seg der han kunne kjøre dit han ville  – og til og med krasje litt i veggen om han følte for det. Wizzybug er nemlig ikke bare trygg å bruke, den er også kvikk og morsom. 

Ved å være agil og brukervennlig, vil en elektrisk rullestol kunne gjøre det enklere for barnet å være med. Sosial tilhørighet og interaksjon er avgjørende for å utvikle selvstendighet. Vi vokser i relasjon til andre, og blir trygge på oss selv når vi mestrer sosiale utfordringer.

Det er kanskje ikke åpenbart ved første øyekast, men Wizzybug hjelper barnet med å utvikle viktige, grunnleggende ferdigheter. Samtidig ivaretar den ledsagers primærbehov, nemlig å skape trygge læringsforhold for barnet. 


Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Våre siste fagartikler

Optimal sittestilling i rullestol: En guide på veien mot målet

20. mars 2024

Denne artikkelen vil utforske hvorfor kroppsundersøkelse er viktig, og hvordan vi setter de funnene ...

Les mer

Hva skal til for å få støtte til spesialtilpasset seng fra NAV?

31. oktober 2023

Vi får ofte spørsmål om hvordan man lykkes med søknaden på seng med høye grinder. Her har vi samlet ...

Les mer

En enkel guide til å søke om hjelpemidler

21. november 2022

Reisen fra avdekket behov til levert hjelpemiddel kan til tider fremstå som ganske så komplisert. ...

Les mer

Dette må du vite om senger med høye grinder

17. november 2022

Kjennelsen fra Trygderetten er endelig klar: Barn med behov for visuell og fysisk skjerming om ...

Les mer