<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=451228838927695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

Slik hjelper du barnet i gang med elektrisk rullestol

Barn med nedsatt mobilitetsfunksjon har akkurat det samme utviklingsbehovet som andre barn. Nå kommer elektriske rullestoler til de aller minste – dette må du vite.

Småens første skritt: En merkedag for foreldrene og et stort steg i retningen av en selvstendig tilværelse. Barn som utvikler seg normalt begynner å gå i aldersspennet 1–2 år, mens vi i Norge ikke har hatt praksis for å tilby elektrisk rullestol til barn før rundt skolealder. 

Det er heldigvis i ferd med å endres.

Selvstendig utforskning gir enorme effekter 

En liten gutt hygger seg på tur i sin elektriske WizzyBug-rullestol.

De positive effektene av å bevege seg selvstendig rundt, er enorme – uavhengig om man går eller kommer seg rundt på andre måter.

Selvstendig bevegelse har positiv påvirkning på evnen til å forstå rom og retning, og gjør det mulig å utvikle sosial kompetanse. 

Tenk deg bare hvor viktig det er å kunne velge om du vil være i en situasjon eller ikke.

Selvstendig forflytning er dessuten nødvendig for å delta i lek med andre som beveger seg rundt. Dermed får barna mulighet til å utvikle kommunikasjonsevner og psykososiale ferdigheter.

Elektriske rullestoler for de minste – på full fart inn i markedet

Ergoterapeutene Astrid Vikingsen Fauske og Jenny Käldman fra NAV Hjelpemiddelsentral i Oslo står bak prosjektet «Tidlig intervensjon i elektrisk rullestol». De tar til orde for at barn skal komme i gang med elektrisk rullestol tidligere. 

«Ulike studier har vist at barn bør starte å kjøre elektrisk rullestol allerede rundt 18-måneders alder, på det tidspunktet andre barn begynner å komme seg rundt selvstendig.» NAV Hjelpemiddelsentral

Ved å gjøre det mulig å bevege seg rundt på egenhånd, gir vi barn med nedsatt mobilitetsfunksjon de samme mulighetene til utvikling som jevnaldrende. 

Hvordan skape trygge, små sjåfører?

Mange foreldre og terapeuter lurer på hvordan de kan hjelpe barna i gang med elektrisk rullestol; det er jo en helt ny verden for brukeren. Internasjonalt finnes det gode kartleggingsverktøy som byr på konkrete strategier. Ergoterapeutene Jenny Käldman og Astrid Fauske jobber nå med å få dette materialet oversatt til norsk, men før dette er klart vil vi gjerne bidra med noen gode råd, basert på vår egen erfaring. 

  • Gi barnet tid. Alle barn er unike og har sin egen måte å lære på. Noen barn kjører allerede fra første gang de sitter i stolen, mens andre trenger mer enn et år på å automatisere kjøringen. 

  • Gjør innlæringen lystbetont. Barn lærer gjennom lek; det er ok å la barnet kjøre inn i ting i starten. Tenk deg hvor gøy det er å endelig få lov til å være litt rampete. Barnet vil søke mer hensiktsmessige aktiviteter etter hvert.

 

  • La en fast person ta ansvar for opplæring og instruksjoner. Da sikrer man at barnet forholder seg til én metode og ett sett med instrukser. Bruk enkle begreper som barnet kjenner fra før, og unngå å starte innlæring av vanskelige ord som høyre, venstre, bakover og så videre.

  • «Stopp!» er den første instruksjonen barnet skal lære. Når dette er innlært er barnet modent for å øve i mer utfordrende omgivelser.

  • La barnet venne seg til stolen. Noen barn trenger å bli kjent med både hvordan stolen ser ut, føles å sitte i og hvordan du ulike delene er å ta på. Plasser gjerne stolen i nærheten av barnet slik at dette kan gjøres i flere økter gjennom dagen.

  • Øv i korte intervaller. Undersøkelser viser at mye stimulering akselererer utviklingen. Trekk en parallell til å lære å gå. Det kan virke som om alle disse ferdighetene plutselig bare oppstår, men tenker du gjennom de ulike ferdighetsnivåene barnet har vært innom, forstår du fort at det ligger masse trening og repetisjon bak hver enkelt ferdighet.

  • Velg et grep som passer håndens funksjon. Å kjøre rullestolen i sirkler er en akseptabel førstegangsbevegelse. Sørg imidlertid for at styringsspaken/joysticken er plassert i en optimal posisjon for at barnet skal mestre kjøring i alle retninger.

Har du flere spørsmål? Ta kontakt med oss – vi bistår gjerne i utdanningen av nye sjåfører!

 

Våre siste fagartikler

Optimal sittestilling i rullestol: En guide på veien mot målet

20. mars 2024

Denne artikkelen vil utforske hvorfor kroppsundersøkelse er viktig, og hvordan vi setter de funnene ...

Les mer

Hva skal til for å få støtte til spesialtilpasset seng fra NAV?

31. oktober 2023

Vi får ofte spørsmål om hvordan man lykkes med søknaden på seng med høye grinder. Her har vi samlet ...

Les mer

En enkel guide til å søke om hjelpemidler

21. november 2022

Reisen fra avdekket behov til levert hjelpemiddel kan til tider fremstå som ganske så komplisert. ...

Les mer

Dette må du vite om senger med høye grinder

17. november 2022

Kjennelsen fra Trygderetten er endelig klar: Barn med behov for visuell og fysisk skjerming om ...

Les mer