<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=451228838927695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.
  • Det finnes ingen forslag fordi søkefeltet er tomt.

Hva er god hvile, og hva må du tenke på som omsorgsperson?

God hvile er avgjørende – men ingen selvfølge.

Det er et velkjent scenario for foreldre og omsorgspersoner: Barnet som bare vil være i aktivitet, tilsynelatende med ubegrenset energi, men som plutselig får nok og knapt klarer å holde øynene åpne. 

Vi er sykliske vesener. Aktivitet gir energi og grobunn for nye krefter, men kun når vi supplerer den med hvile. Dette behovet er felles for alle. Imidlertid har ikke alle de samme forutsetningene for å hvile. Og det er der vi terapeuter og omsorgspersoner kommer inn. 

Tilrettelegging for god hvile er en av det viktigste oppgavene våre. 

Søvn er den optimale formen for hvile

Hvile er ikke ensbetydende med å sove, men omfatter alt som gir kroppen og hjernen avkobling. Søvn er likevel den viktigste hvileaktiviteten for oss mennesker. Under søvnen reduseres utskillelse av stresshormon, og stoffskiftet går over i hvilemodus. Det skjer samtidig en økt utskillelse av veksthormon for å bygge og styrke muskler og skjelett. Underbevisstheten arbeider og påvirker evnen til innlæring, hukommelse og kreativitet.

Mor og barn

Hver dag bombarderes kroppen med impulser fra sansene våre. Lukt, smak, syn, hørsel og hudberøringer gir en enorm informasjonsmengde som hjernen skal sortere i. 

Det er ikke rart vi har behov for en pust i bakken.

God hvile forutsetter skikkelig støtte

De fleste hvilestillinger er preget av å redusere påvirkning fra tyngdekraften på kroppen. Derfor søker de fleste mest mulig støtte når de hviler seg i stående, sittende eller liggende stilling. Det er ikke noe som er mer rett eller galt for hvordan en best kan hvile seg. Alle har sin egen fasit.

«Kun en liten skrå helling feil vei gir helt gal liggestilling
og gjør det vanskelig å finne roen.» 

Faktorer som likevel er felles er at behovet for støtte øker i hvilestillingen. Store flater å støtte seg på gir god trykkfordeling og følelse av komfort. Derfor er det jo for de fleste liggende stilling som gir størst avspenning. Da kan musklene slappe av, og ikke bruke energi på å holde kroppen oppe. 

De fleste har noen favorittstillinger som de ønsker å være i når de skal hvile. Noen elsker å sitte i sofakroken, andre har det best når de kryper sammen i fosterstilling i sengen; fellesnevneren er uansett at kroppen er stabilisert

I liggende stilling kommer en ikke lenger ned mot underlaget, men selv der vil tyngdekraften påvirke kroppen ujevnt. Og det er et virkelig finstemt apparat vi har fått utdelt; hver muskel og sene har sensorer som gir beskjed om hvilken stilling kroppen har.

Når alt er i balanse er jo ikke dette noe vi tenker over. Men du har sikkert prøvd å finne en hvilestilling på bakken ute i naturen, for eksempel når du har solt deg på et svaberg en sommerdag. Da vet du at kun en liten skrå helling feil vei gir helt gal liggestilling og gjør det vanskelig å finne roen. 

Også andre faktorer spiller inn. Temperatur påvirker direkte graden av komfort. Enten det er for varmt eller for kaldt, hjelper det lite at hvilestillingen er god. Omgivelsene må gi mulighet til å få rett kroppstemperatur slik at vi hverken fryser eller svetter.

Omsorg og trygghet er viktig for god hvile

For dem av oss som har utfordringer med å styre egen kropp på grunn av en sykdom eller skade, kan det være krevende å finne de gode stillingene og omgivelsene kroppen trenger for å hvile og restituere seg.

Barn og forelder holder hender

Rommet rundt kan kjennes for stort, lydene for voldsomme, kroppen for ustabil eller lyset for skarpt. Da er det viktig at de som kjenner oss kan være tett på for å gi oss den gode støtteputen bak i ryggen eller under hodet, dempe lyset og sette på favorittmusikken i passe lydnivå, eller stenge alle lyder ute. Det kan også være godt å holde fast i en trygg hånd. 

Det vil alltid være individuelle tilpasninger inne i bildet. Det viktigste er at vi husker på de grunnleggende tingene. 

God hvile avhenger av skikkelig støtte, rett temperatur, omsorg og trygghet. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Vi har jobbet med tilrettelegging av hvile i mange år, og har erfart hvor mye et godt hjelpemiddel har å si for brukeren. Denne erfaringen er reflektert i produktutvalget vårt. Ta en titt på Produktsiden vår og se om du finner noe som kan være til hjelp. 

Ikke minst er vi alltid glade for å høre fra terapeuter, foreldre og andre omsorgspersoner, og gir mer enn gjerne veiledning rundt hjelpemidlene våre. 

Kontakt oss


Webinaropptak: Utbryterkongen

Våre siste fagartikler

Optimal sittestilling i rullestol: En guide på veien mot målet

20. mars 2024

Denne artikkelen vil utforske hvorfor kroppsundersøkelse er viktig, og hvordan vi setter de funnene ...

Les mer

Hva skal til for å få støtte til spesialtilpasset seng fra NAV?

31. oktober 2023

Vi får ofte spørsmål om hvordan man lykkes med søknaden på seng med høye grinder. Her har vi samlet ...

Les mer

En enkel guide til å søke om hjelpemidler

21. november 2022

Reisen fra avdekket behov til levert hjelpemiddel kan til tider fremstå som ganske så komplisert. ...

Les mer

Dette må du vite om senger med høye grinder

17. november 2022

Kjennelsen fra Trygderetten er endelig klar: Barn med behov for visuell og fysisk skjerming om ...

Les mer