Hold deg oppdatert
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Denne artikkelen vil utforske hvorfor kroppsundersøkelse er viktig, og hvordan vi setter de funnene vi gjør i en sammenheng som bidrar til å oppnå en optimal sittestilling.
En god sittestilling er avgjørende for trivsel og helse, spesielt for personer som tilbringer mye tid i en stillesittende posisjon, for eksempel i rullestol eller arbeidsstol. En grundig kroppsundersøkelse spiller en nøkkelrolle i å sikre at sittestillingen er tilpasset de individuelle behovene.
Hvorfor er riktig sittestilling viktig?
- Komfort:
En optimal sittestilling bidrar til komfort ved å redusere trykkpunkter og unngå ubehag. Dette er spesielt viktig for personer som tilbringer store deler av dagen i rullestol. - Forebygging av skader:
I løpet av dagen er det mange ulike aktiviteter vi er med på. Feil sittestilling kan blant annet føre til muskelspenninger, leddsmerter, trykksår, utfordringer med respirasjon, utvikling av skjevstillinger og redusert mulighet til å delta på ulike aktiviteter. Ved riktig tilpassede hjelpemidler kan risikoen for mange helseproblemer reduseres. - Økt funksjonalitet:
En god sittestilling gir bedre funksjonalitet, forbedret stabilitet og enklere bevegelighet. Dette gjør det lettere å utføre daglige aktiviteter og å delta i samfunnet på lik linje med alle andre.
Se også webinaropptaket: Hvordan finne veien til god sitteløsning?
Hvordan oppnå riktig sittestilling?
En god analyse av kroppen er nødvendig for å få innsikt i hva slags sitteløsning som vil være best for den enkelte. Noen faktorer er enkle å få øye på, mens andre krever en mer grundig undersøkelse. Denne utføres gjerne av fysioterapeut eller ergoterapeut.
Observasjon og inspeksjon
En systematisk gjennomgang begynner med observasjon og inspeksjon. Her finner vi svar på spørsmål som, blant annet:
- Hvordan beveger personen seg spontant?
- Ser vi noen tydelige mønster i bevegelser og/eller vanestillinger?
- Hvordan er den muskulære fylden og symmetrien?
- Er det tydelige folder?
- Hva med merker, hevelser eller hudforandringer?
Alle observasjoner er viktig å ta med seg videre for å danne seg et så nøyaktig bilde som mulig, og derfor må vi blant annet kle av tykke plagg.
Undersøkelse
Når vi undersøker kroppen får vi svar både gjennom det vi ser, hører og kjenner. Både aktive og passive bevegelser vurderes der det er mulig. Stoppfølelsen i den passive bevegelsen forteller oss om det er ledd, muskulatur eller bindevev som begrenser videre bevegelse. Husk alltid å spørre om det er utfordringer med smerte og hvordan dette i så fall uttrykkes.
Vi begynner med å undersøke bekkenets stilling for å kartlegge om det er i en symmetrisk og nøytral stilling. Er eventuelle skjevheter mulig å korrigere uten motstand? Står hoftene i ledd? Kjenn på ryggens mulighet for rotasjon, sidebevegelse, fremoverbevegelse og bakoverbevegelse. Hvordan er bevegelighet i korsryggen?
Med tanke på sittestilling er det spesielt viktig å vite om vedkommende kan sitte med 90 graders vinkel i hofter og knær. For å få svar på dette må vi undersøke bevegelighet i både hofter, knær og ankler. Dette vil også si hvordan føttene vil møte et eventuelt fotbrett.
Etter å ha vurdert skuldrenes og hodets stilling og gjort en grundig kroppsundersøkelse, må vi stole på det vi har funnet, sette funnene i en sammenheng og overføre dette til hjelpemiddelet som skal brukes.
Tilpasning av rullestol / arbeidsstol
Analysen vi har gjort gjennom observasjon, samtale og undersøkelse, kobles videre til valg av sitteløsning.
Rullestolens oppbygning skal kunne imøtekomme brukerens spesifikke behov. Justering av setedybde, setevinkel, rygg, armstøtter og fotstøtter kan alle være nødvendige for å oppnå en optimal sittestilling.
Dette bidrar ikke bare til komfort, men reduserer også risikoen for muskelspenninger, leddsmerter og trykksår. For noen er spesialtilpassede sitteløsninger avgjørende for å kunne gi kroppen nødvendig støtte og komfort, og for å hindre utvikling av skjevstillinger. Det kan være spesialputer i både sete og rygg. Noen varianter kan skreddertilpasses kroppens kurvaturer.
En riktig tilpasset sittestilling gir ikke bare fysiske fordeler, men bidrar også til økt brukerkomfort og økt livskvalitet. Mennesker som føler seg komfortable i sin sittestilling, er mer tilbøyelige til å opprettholde en aktiv livsstil, delta i samfunnsaktiviteter og opplever mindre smerte og ubehag.
Oppfølging etter at stolen er ferdig tilpasset
Etter at stolen er ferdig tilpasset, er det viktig å gjennomføre regelmessig oppfølging og kroppsundersøkelse for å fange opp eventuelle endringer.
Jevnlig evaluering gir helsepersonell muligheten til å justere rullestolinnstillingene etter behov, og sikre at brukeren opprettholder en god sittestilling. Samtidig som sittestillingen skal være så optimal som mulig, er det nødvendig med regelmessige posisjonsendringer.
I tillegg til bruk av tiltfunksjon på stolen for å gi endringer i trykkpunktene, er det viktig å komme ut av stolen og variere med andre sitte- eller liggestillinger.
Sittestillingen er avgjørende for komfort og helse
Rullestoler er uvurderlig hjelpemiddel for personer med redusert mobilitet, og riktig sittestilling er avgjørende for både komfort og helse. En grundig kroppsundersøkelse er en uunnværlig faktor i arbeidet med å oppnå og opprettholde en optimal sittestilling.
Helsepersonell og brukere bør samarbeide tett for å sikre at rullestolene er individuelt tilpasset for å få de beste resultatene. Ha tro på det du ser, hører og kjenner.
Det er viktig å merke seg at hvert tilfelle er unikt, og det kreves en grundig individuell vurdering for å finne den beste løsningen. Er du usikker på hvordan du skal gå frem, kan du kontakte din lokale ergoterapeut eller fysioterapeut som sammen med hjelpemiddelleverandøren kan finne en optimal løsning.
Fagkonsulentene i Inpo bistår gjerne med sin kompetanse og erfaring for å finne gode løsninger sammen med terapeuter og familie. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon og hjelp i prosessen. Vi ønsker å bidra til at alle får de beste forutsetningene for samspill, læring og utvikling.