
Møt ALP-verktøyet: Utvikling og læring gjennom elektrisk rullestol
05. 05. 2021 Skrevet av: Mikal Bjåen
Hold deg oppdatert
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Lesetid: 3 minutter
Med ALP-verktøyet kan du gi brukeren utfordringer som stimulerer den kognitive utviklingen optimalt.
Allerede i 1993 begynte Lisbeth Nilsson å forske på læring gjennom rullestol. Hun undersøkte da hvilken effekt det ville ha hvis personer med ulike grader av funksjonsnedsettelser fikk prøve seg i elektrisk rullestol med joystick.
Resultatene var oppløftende.
Med ALP-verktøyet har vi fått et fullverdig rammeverk
Nilsson så at hvert individ har sin egen læringskurve og sitt eget unike læringsmønster. Derfor utviklet hun, i samarbeid med blant andre Josephine Durkin, et verktøy som skulle gjøre det enklere å vurdere brukerens ferdighetsnivå. Verktøyet fikk navnet «ALP», som står for «Assessment of Learning Powered mobility use».
– Tanken med verktøyet er at når man kan forstå i hvilken fase personen er i sin læringsprosess, så kan man også gi en utfordring som er helt riktig for personen i den aktuelle øvingssituasjonen.
Lisbeth Nilsson om ALP-verktøyet
(oversatt fra svensk)
Les også: Erfaringer med elektrisk rullestol for de minste
Brukertilpasset læring
ALP-verktøyet inneholder et rikt sett av beskrivelser. Med disse kan du vurdere hvor brukeren befinner seg, og hva de trenger for å jobbe mot neste nivå. ALP-verktøyet inneholder:
-
Et rammeverk for evaluering av brukeren
-
Strategier for videre utvikling
Dette får du i guiden «En innføring i ALP – for terapeuter og foreldre»
Det ligger årelangt, grundig arbeid bak ALP-verktøyet, og det er relativt omfattende. Vi har laget en guide for at du skal få en kortfattet og visuell innføring i hva det dreier seg om, og hvordan du og brukerne dine kan ha glede av det. Guiden tar for seg følgende punkter:
-
Hva er ALP-verktøyet?
-
Slik bruker du ALP-verktøyet
-
Hvem kan ha nytte av å øve?
-
ALP-instrumentet og læringsprosessen
-
Visuell innføring i de ulike stadiene og fasene
Utdrag fra guiden.
Vi håper dette gir deg et springbrett for å komme i gang. Mange har stort utbytte av å trene i elektrisk rullestol, og ALP-verktøyet har vist seg å være en svært god støtte for både terapeut og bruker.
Klar for å komme i gang? Du finner guiden ved å følge lenken nedenfor.
Lykke til!
Annet materiell for trening i elektrisk rullestol
Seniorrådgiverne Astrid Vikingsen Fauske og Jenny Käldman ved NAV Hjelpemiddelsentral Oslo, har oversatt ALP-verktøyet til norsk. De har også samlet inn annet materiell som kan være til hjelp for deg som jobber med brukere av elektrisk rullestol:
-
«Kom i gang med elektrisk rullestol – for små barn med Cerebral parese» er spesielt rettet mot foreldre til barn med Cerebral parese.
-
«Mulighet til å delta – med elektrisk rullestol» er ikke spesifikt knyttet opp mot en diagnose.
-
«Elektrisk rullestol til barn – treningstips» kan være en hjelp for å komme i gang med å trene ferdigheter i elektrisk rullestol.