Fagstoff | Inpo

God sittestilling i rullestol – avgjørende for livskvalitet.

Skrevet av Inpo | 27. feb 2025

I et samfunn hvor de fleste er mer stillesittende både på jobb og fritid, kan mange kjenne på viktigheten av å sitte riktig, og samtidig få mulighet til variasjon og endringer. Måten vi sitter på påvirker i stor grad vår fysiske helse.

Samtidig er det ikke så lett å komme med en fasit på hva som er en god sittestilling, for det finnes omtrent like mange sittestillinger som det finnes mennesker. En god sittestilling som fungerer over tid, er en miks hvor både ledd og muskler slipper være i ytterstillinger og vi kan slappe litt av.

God sittestilling i rullestol – avgjørende for livskvalitet. Hvordan får vi til det?

Kroppen tilpasser seg det å sitte i ro, men vi trenger variasjon i løpet av dagen. For en del personer med nedsatt fysisk funksjonsevne er det spesielt utfordrende å finne en sittestilling som fungerer godt over tid. Tyngdekraften er ikke nødvendigvis den beste samarbeidspartneren, og egen mulighet til å variere sittestilling kan være krevende, - for enkelt helt umulig. Da er en avhengig av at støttepersoner bistår med stillingsforandring gjennom dagen.

Økt muskelspenning, forkortede muskler og smerter kan styre hvilke stillinger som er mulig å få til. Når en leser om korrekt sittestilling kan det beskrives ned til detaljer som antall grader vinkel i både ankler, knær og hofter, og hvordan både rygg, albuer og hodet helst bør være posisjonert for å unngå plager. Spesifikke gradetall er ikke nødvendigvis det vi leter etter når vi skal finne en god sitteløsning, men for at stillingen skal være funksjonell trenger vi likevel en oversikt over brukerens ressurser og utfordringer. Først da kan vi tilpasse rullestolen best mulig.

Hva er da oppskriften på å finne en god sittestilling?

For å få til en god sittestilling er det viktig med en grundig kroppsundersøkelse som kartlegger brukerens ressurser og utfordringer. Undersøkelsen som ofte gjøres av en fysioterapeut eller ergoterapeut, danner grunnlaget for hvilke løsninger som er aktuelle. Bekkenets stilling, benposisjon, overkropp, armer og hodets stilling kartlegges og vurderes. Ofte kan både vi terapeuter og pårørende på forhånd ha tanker om hvordan løsningen skal bli, og som mennesker søker vi symmetri i mye av det vi observerer rundt oss. Fasiten for en god sittestilling finner vi imidlertid i brukerens kropp. Og ofte kan vi oppleve at symmetri verken er mulig eller optimalt for den enkelte, og vi må gå på «kompromiss» med det våre øyne gjerne vil se. Det er mulighetene i kroppen, som gir føringer for hvilke løsninger som passer. Kun en god funksjonsundersøkelse kan gi oss de svarene vi trenger for å tilpasse sitteløsningen slik at den fungerer over tid.

Noen gjør slike kartlegginger ofte, mens andre opplever at det er fint å være flere sammen for å kunne diskutere seg frem til hva som kan fungere i hverdagen. Hvis du trenger litt påfyll knyttet til selve undersøkelsen og vurderingene, har vi en webinarserie som kan guide deg på veien. Den første delen er knyttet til selve undersøkelsen. Her får du innføring i:

  • Hvor skal jeg plassere hendene mine?
  • Hva skal jeg kjenne etter?
  • Hva ser jeg egentlig?
  • Hvordan skal jeg tolke det jeg ser og kjenner?
  • Hva er egentlig en god sitteløsning for de mest krevende kroppene?
Vurderingen innebærer at vi bruker sansene våre gjennom å se, lytte og kjenne. Viktige sjekkpunkter er kroppens spontane bevegelsesmønster, i tillegg til vurdering av muskulatur- og leddmobilitet. Videre i webinarserien skal vi ta for oss metoder og hva vi gjør med funnene før vi i tredje webinar kommer med innspill til løsninger og produkter. 

 

Se vårt webinar om metode for kroppsundersøkelse:
Fra metode til løsning – Del 1: Metode for kroppsundersøking

Hva gjør vi så med funnene?

Kroppsanalysen tar vi med oss inn valg av sitteløsning. Heldigvis finnes det mange gode rullestoler på markedet, og til ulik bruk. Både manuelle og elektriske stoler med ulike funksjoner. Rullestolens oppbygning skal kunne møte brukerens behov. Justering av setedybde, setevinkel, fotstøtter, rygg, sidestøtter, armstøtter og hodestøtter kan alle være nødvendige for å oppnå en tilfredsstillende sittestilling. Med kroppen som fasit må vi kanskje tilbake igjen og kjenne på kroppen flere ganger før vi kommer i mål med en tilfredsstillende teknisk løsning. Dersom vi ikke kommer i mål med enkle standardløsninger finnes det heldigvis ulike varianter som kan skreddersys kroppen, både modulbaserte og formstøpte seter. En riktig tilpasset sittestilling gir ikke bare fysiske fordeler, men bidrar også til økt brukerkomfort og økt livskvalitet. Rullestolen skal gjerne brukes på mange ulike arenaer, sammen med familie, venner, på skole/ jobb og fritidsaktiviteter. Mulighet til deltakelse og mestring i hverdagen er essensielt for alle.

Hver kropp er ulik og må vurderes individuelt. Hvis du ønsker en sparringspartner enten til undersøkelsen eller vurderingen av funn og løsninger, bistår vi gjerne med vår kompetanse og mangeårige erfaring.

Ta kontakt med oss, så kan vi sammen komme frem til en løsning som fungerer i hverdagen.